Kladdkaka med brynt smör och flingsalt, hallongelé och hallongrädde

Här kommer mitt recept på en kladdkaka som jag gör ofta. Denna variant är med hallongele i mitten. Det kräver lite planering. För att den måste frysas. Jag brukar göra den dagen innan. Blir väldigt festligt. Räcker till 6-8 personer.

Kladdkaka
125 g smör

3 dl strösocker

1 ½ tsk vaniljsocker

4 msk kakao

½ tsk flingsalt

1 ½ dl vetemjöl

2 ägg

Sätt ugnen på 150°. Bryn smöret, låt svalna något.Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Rör ner övriga ingredienser till kakan i det brynta smöret. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt svalna.


Hallongrädde
3 dl vispgrädde

225 g hallon

1 dl florsocker

Värm hallon och florsocker 1-2 min i mikro och mosa ihop. Passera kärnorna i en finmaskig sil. Vänd försiktigt ner hallonpurén i den vispade grädden när den svalnat. Häll upp i en spritspåse

Hallongelé

2 dl frysta hallon

1 dl vatten

1 tsk vaniljsocker

2 st gelatinblad

1 msk strösocker

Lägg gelatin i kallt vatten i 5 minuter. Lägg de frysta hallonen i en kastrull, tillsätt vatten,socker och vaniljsocker och låt detta sjuda i 2 minuter. Sila av fröna från hallonen och lägg gelatinbladen i hallonsåsen. Rör väl om så att du ser att gelatinet smälter i den varma såsen. Häll över i en silikonform och ställ i frysen. Ta ur gelén direkt ur formen när du tar ut den ur frysen. Det är viktigt att du gör det så den inte hinner tina. Då kommer den gå sönder. Lägg den mitt på tårtan och spritsa sedan med hallongrädden runt om.

CategoriesOkategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *