Vaniljmacaron med saltkolakräm

Macaron:

50-55 g äggvita

50 gr skållad och skalad mandel

100 gr florsocker

2 msk strösocker

1 krm vaniljpulver

  1. Förbered äggvitorna i ett dygn i förväg genom att ha dem i en skål övertäckt med plastfolie i rumstemperatur
  2. Finmal mandeln i mixer eller i mandelkvarn. Sila sedan igenom dem i en finmaskig sil. Blanda sedan mandeln med florsockret och vaniljpulvret och sila en gång till så du får ett riktig fint pulver.
  3. Vispa äggvitan tills det börjar bli ett skum. Häll då i en msk och vispa och sedan efter ett tag den sista matskeden. Du ska kunna hålla den upp och ner över huvudet.
  4. Blanda försiktigt ner mandelblandningen i marängsmeten. Smeten ska varken vara för hård eller för lös. Du kan prova på ett bakplåtspapper. Klicken ska flyta ut och få en slät yta efter en stund. Om den inte får det så rör du lite till i smeten.
  5. Fyll en spritspåse med en rund tyll och spritsa ut 5 kronestora kakor. Slå lätt med plåten så eventuella luftbubblor åker bort. Låt dem sedan vila i minst en timme.
  6. Värm ugnen på 150 grader
  7. grädda marängerna i mitten av ugnen 11-15 minuter. Håll ett öga på dem så att de inte får färg. Peta lite lätt på dem och se om de lossnar från bakplåtspapperet. Då är de klara.
  8. Ta ut marängerna ur ugnen och låt dem svalna helt. Lossa dem försiktigt från bakplåtspapperet.

Saltkolakräm:

200 gram kondenserad mjölk (en halv burk)

40 gram brun farin

40 gram smör

0,5 tsk salt

  1. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sjud i några minuter tills det har fått en gyllenbrun färg och tjocknat. Rör hela tiden, annars bränns det!!
  2. Häll upp i en spritspåse och låt den svalna så den inte rinner ut utan stannar på kakan

CategoriesOkategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *