Långpannebröd med havregryn, rågsikt och morötter

Det är verkligen smidigt och gott med långpannebröd. Är verkligen älskat i våran familj och lätt att göra. Här kommer en variant som jag gjort på havregryn, morötter och rågsikt. Passar perfekt till dagens morotssoppa!

6 dl vatten
4 dl havregryn
50 gram jäst
1 dl fingervarm mjölk
50 gram rumsvarmt smör
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
4 dl riven morot
4 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl

  1. Koka upp vattnet och havregryn till en gröt. Låt den svalna till rumstemperatur.
  2. Smula ner jästen i bunken. Häll sedan i den ljumma havregrynsgröten och den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
  3. Klicka ner smöret och sedan sirap och salt.
  4. Blanda ner morötterna.
  5. Tillsätt till sist rågsikten och vetemjölet.
  6. Arbeta samman till en slät och smidig deg i assistenten. Täck med bakduk och låt vila ca 40 min.
  7. Lägg degen i en smord eller bakpappersklädd bakplåt. Tryck ut den i plåten. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.
  8. Sätt ugnen på 225 gr. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
CategoriesOkategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *