Mango och passionsfruktmoussetårta med nötmarängbotten och saltkola

Receptet på tårtan är tagen av Brinken bakar. Följ henne hon har fantastiska recept. Sedan har jag klätt tårtan med vit tempererad choklad som ett äggskal.

RECEPT
Tårtan är 20 cm i diameter och räcker till 10-12 personer.

Tårtbotten

Nötmarängbotten
50 gram hasselnötter
50 gram valnötter
50 gram osaltade pistagenötter
3 st äggvitor
100 gram fint råsocker, eller vanligt strösocker
1 msk mjöl

Saltkola
200 gram kondenserad mjölk (en halv burk)
40 gram brun farin
40 gram smör
0,5 tsk salt

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg alla nötterna på en plåt och rosta i ca 10 minuter, skaka plåten emellanåt.
3. Låt nötterna svalna och mixa dem sedan till ett fint mjöl.
4. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.
5. Vänd ner nötter och mjölet i marängen.
6. Häll hälften av din smet i en smord form, ca 18 cm i diameter, och baka i ugnen i 15 minuter. Gör under tiden saltkolan.
7. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sjud i några minuter tills det har fått en gyllenbrun färg och tjocknat. Rör hela tiden, annars bränner det!!
8. Tag ut din form ur ugnen, bred ut kolan över den bakade marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och baka i 18 minuter till.
9. Låt tårtbotten svalna helt.

Mango- och passionsfruktsmousse
2 dl mogen mango (ca 2 st), mixad
1 dl juice från passionsfrukt, (ca 6-8 st)
2 dl socker
2 msk pressad citron
4 gelatinblad
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten medan du förbereder det andra.
2. Skala och mixa mangon till en fin puré.
3. Del passionsfrukterna och sila dem så att du bara får juicen kvar. Häll den i en liten kastrull.
4. Pressa ner 2 msk citronsaft med passionsfruktsjuicen och häll även i hälften av sockret. Värm tills allt socker har smält. Lägg i gelatinbladen och rör om tills de har smält helt. Låt svalna något.
5. Vispa grädden lätt. Den ska vara fluffig och det ska bli märken efter vispen, men som går ihop igen. Lättvispat alltså.
6. Blanda yoghurt, creme fraiche, resten av sockret och mangon i en skål.
7. Rör ner passionsjuicen i yoghurt- och mangoblandningen.
8. Häll i lite i taget av fruktblandningen i grädden och vänd runt.

Passionsfruktgelé till dekoration
Juicen från 2 passionsfrukter
1 msk socker
0,5 gelatinblad

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter
2. Dela och sila passionsfrukterna och häll juicen i en kastrull. Tillsätt sockret och koka upp.
3. Lägg i gelatinbladet i vätskan och låt det smälta.

Montera tårtan

1. Lägg tårtbotten på ett fat med en tårtring runt om, tårtringen ska vara större än tårtan, ca 1 cm runt om kakan till ringen. Om du inte har en tårtring, lägg tårtbotten i en springform som är större än tårtbotten. Klä den med tårtplast, och har du inte det, klä in hela i plastfolie.
2. Häll moussen runt kanterna på tårtbotten, detta är lättast om man hällt moussen i en spritspåse först, och sen ovanpå tårtbotten. Skaka och slå tårtan försiktigt mot underlaget så att moussen kommer jämnt ner runt om och får en jämn yta. Ställ in moussen i frysen i 4-5 timmar.
3. Häll resterande mousse i silikonformar som du vill dekorera tårtan med. Om du inte vill det så kan du bara hälla alla mousse på tårtan. På min tårta gjorde jag ägg av mousse och kräm.
4. När tårtan stelnat och är frusen. Ta den ur formen. Man kan göra detta även när tårtan bara är kyld, om du inte vill ha den i frysen. Det tar 4-5 timmar för den att stelna i kyl också, men den blir finare om man tar bort plasten när den är frusen.

5. Temperera vitchoklad. Hur man gör det kan du googla på nätet och hitta det sätt som du tycker är bäst. Här finns lite tips. Bred ut på en tårtplast som är lite längre än tårtans omkrets. När den börjat stelna gör du det mönster du vill ska vara. Sätter den på tårtan och drar försiktigt bort plasten och gör fint i skarven.

CategoriesOkategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *