Kladdkakemuffin med kolagömma med flingsalt. Dekorerad med Marängsmörkräm som en Hortensia

Blir ca 10 stycken

2 ägg

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

100 gr smält smör

1 burk karamelliserad mjölk osötad

Flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  3. Sikta i de torra ingredienserna och vänd i dem försiktigt i smeten.
  4. Vänd sedan ner smöret
  5. Lägg formar i en muffinsplåt
  6. Klicka i lite grann på botten så det fyller 1/4.
  7. Lägg sedan en klick karameliserad mjölk och lite flingsalt.
  8. Klicka sedan i 1/4 till så formen är halvfylld. Sätt in i ugnen på 10 minuter.

Marängsmörkräm

Marängsmörkräm (recept taget av Brinken Bakar)
120 g äggvita (ca 3-4 st)
170 g strösocker
300 g smör, rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
Pastafärg. Rosa, grönt och gul.

1. Värm äggvitor och strösocker i en skål över vattenbad till ca 60 grader, eller känn mellan fingrarna så att alla sockerkristaller har smält. Ta bort från värmen och vispa tills du har en sval maräng, det tar minst 10 min.
2. Tillsätt lite smör i taget under konstant vispning på medelhög hastighet, när allt smör är tillsatt, öka till hög hastighet och vispa tills du har en glansig och fin smörkräm.
3. Tillsätt vaniljsockret och vispa nån minut till.

Spritsa hortensior

1. Dela upp smörkrämen. Ta undan ca 1 dl som du färgar gul. Dela resten i två lika stora dela och lägg i varsin bunke. Färga en rosa och en grön.
2. Gör i ordning en spritspåse. Jag använde en stängd stjärntyll, i stil med Wilton 2D.
3. Men hjälp av en lång palett, eller en lilleman, smeta rosa smörkräm från tyllen och uppåt längs påsens kant. Gör rosa på ena sidan. Lägg sedan en sträng med gul smörkräm i mitten och fyll sen på med grönt på andra sidan. Det är som sagt inte supernoga för slutresultatet, men tanken är att det gula ska hamna mitt i varje ”blad”.
4. Spritsa sedan små ”duttar” över hela muffinsen, tills det täcker hela. Fyll då på med några till som gör att du bygger höjd och skapar en rund ”blomma”. Förvara i kyl, men ta fram minst 1 timme innan de ska ätas så att smörkrämen är mjuk. Kan också frysas.

CategoriesOkategoriserade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *