Surdegsbröd i gjutjärnsgryta

Här kommer ett mycket gott bröd gräddat i gjutjärnspanna.

7,5 dl 40 gradigt vatten

25 g flingsalt

1 dl surdeg

ca 1000g finmalet fullkornmjöl

  1. Häll alla ingredienserna i en bunke med hälften av mjölet. Ta fram en visp och vispa till en jämn smet.
  2. Tillsätt sedan resterande och knåda med händerna. Känn efter så degen inte bli för hård. Allt beror på mjölsort hur mycket man skall ha.
  3. Blöt sedan en handduk i varmt vatten som du vrider ur och lägger på degen. Låt den ligga i 2 timmar.
  4. Blöt sedan dina händer och vrid in degen från sidorna till mitten. Blöt handduken igen i varmt vatten och vrid ur den och lägg på degen. Låt den vila i 30 minuter och upprepa detta några gånger.
  5. Dela sedan degen i två delar. Lägg sedan dessa på en mjölad bakduk i varsin jäskorg. Låt de sedan ligga där inlindad i handduken i ca 1 timme.
  6. Lägg sedan jäskorgarna i var sin plastbunke med tätförslutande lock. Sätt de sedan i kylskåpet. Där kan de vara i upp till 3 dygn. Ju längre de få jäsa ju plattare bröd får du men det får mer smak.

När det är dags att grädda ett bröd. Tar du ut det från kylskåpet och låter det ligga framme en timme. Sätt på ugnen på 250 grader och sätt in gjutjärnspannan. Klipp sedan ett bakplåtspapper så det passar gjutjärnsgrytan. Lägg över brödet på bakplåtspapperet. Mjöla det lite lätt och snitta det med en vass kniv. Lägg sedan ner den i gjutjärnspannan. Grädda i 250 grader i 50 minuter med lock. Ta sedan av locket och grädda ytterligare ca 10 minuter beroende hur mycket färg du vill ha på brödet.

Låt det sedan svalna helt. Skär du det när det är varm kommer det ”blöda” och bli torrt. Linda in det i en kökshandduk för att förvara det. Inte i någon plastpåse. Vill du frysa in så skär skivor som du fryser in.

Det andra brödet kan ligga i kylen och jäsa en dag till och sedan kan du grädda det när det passar om du inte vill grädda de båda efter varann.

CategoriesSurdegsbröd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *