Det är verkligen smidigt och gott med långpannebröd. Är verkligen älskat i våran familj och lätt att göra. Här kommer en variant som jag gjort på havregryn, morötter och rågsikt. Passar perfekt till dagens morotssoppa!
6 dl vatten
4 dl havregryn
50 gram jäst
1 dl fingervarm mjölk
50 gram rumsvarmt smör
2 msk ljus sirap
2 tsk salt
4 dl riven morot
4 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
- Koka upp vattnet och havregryn till en gröt. Låt den svalna till rumstemperatur.
- Smula ner jästen i bunken. Häll sedan i den ljumma havregrynsgröten och den fingervarma mjölken. Rör om tills jästen är upplöst.
- Klicka ner smöret och sedan sirap och salt.
- Blanda ner morötterna.
- Tillsätt till sist rågsikten och vetemjölet.
- Arbeta samman till en slät och smidig deg i assistenten. Täck med bakduk och låt vila ca 40 min.
- Lägg degen i en smord eller bakpappersklädd bakplåt. Tryck ut den i plåten. Nagga degen med en gaffel och markera rutor med en degskrapa eller mjölad kniv. Täck med bakduk och låt brödet jäsa till ca dubbelstorlek 25-30 min.
- Sätt ugnen på 225 gr. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
CategoriesOkategoriserade