4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl
1. Häll i mjölk (6 dl av 8 dl) och havregryn i en kastrull.
2. Koka upp och rör om så det blir en gröt och ta sedan av den från plattan. Häll sedan i resten av mjölken och låt det svalna till 37 grader.
3.Smula jästen i en assistent.
4.Häll sedan i lite i taget av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
5.Lägg i det rumsvarma smöret.
6.Ha i lite mjöl i taget. Häll sedan i resten av ingredienserna. Låt sedan maskinen jobba några minuter. Degen ska vara lite kladdig men ändå smidig.
7.Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
8.Sätt ugnen på 225 grader.
9.Klä en långpanneplåt med bakplåtspapper. Klipp hörnen på bakplåtspapperet så de går omlott. Lägg i degen och platta ut den så den ligger jämnt i plåten.
10. Dela sedan upp degen i önskat stora portionsbitar. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa 30 minuter till.
11.Låt den vara i ugnen i ca 20-25 minuter tills den fått fin färg.
Ta ut brödet och skär upp det.
Supergott!